Juli 2015

 

Nyhedsbrev juli 2015

cover

Her midt på sommeren et nyhedsbrev med lidt af hvert fra mig. Som lovet i forrige nyhedsbrev lidt feedback omkring mine oplevelser af Robert Peng workshoppen, lidt om min kommende bog som er lige på trapperne – og lidt om workshop og Qi Gong uddannelse.

Bog og bogrelease
Efter en lang og sej kamp med at få sat bogen ordentligt op, er den nu gået i trykken og udkommer i august. Det har været en kæmpe udfordring at få bogen sat færdig op – og jeg har brugt tæt på 150 timer i samspil med grafikeren blot på det. (Grafikeren har naturligt ingen kundskaber i forhold til Tai Chi, Qi Gong og standing, og opgaven var derfor ikke let for ham – hvorfor jeg konstant måtte rette til efterfølgende).
Men nu er den klar, og hvis ellers der ikke går noget galt i trykken, så kan jeg godt love at det bliver en meget flot – og stor bog! Og jeg er særligt glad for den samlede tekstside.
Bogen spænder vidt og bredt, fra det store indledende afsnit om kroppen – skelet, knogler, fødder, bækkenbund, åndedræt, m.m., til Taiji 1 som er en indføring og introduktion til taiji, til Taiji 2, som er en mere dybdegående beskrivelse af principperne i taiji, personlige råd og hints til din træning, m.m. og som særligt henvender sig til udøveren der har trænet fra 5 år og op. Derefter et stort kapitel omkring standing som efterfølges af et kapitel omkring Qi Gong, og et mindre kapitel omkring Daoyin. Derudover indeholder bogen uddrag fra mine træningsdagbøger fra bl.a. ophold hos Sam Tam, m.m. Og sidst, men absolut ikke mindst, er bogen fyldt med mange instruktive fotos, tegninger og illustrationer – og som noget helt nyt link og qr-koder til videoklip, hvor øvelser fra bogen bliver gennemgået.
Det ER en stor bog, med et meget koncentreret indhold. Den store udfordring bliver efterfølgende at få den ud på engelsk, hvor markedet er enormt, og jeg på ugentlig basis modtager opfordringer om at få udgivet noget til.
Jeg afholder bogrelease og reception i slutningen af august – overvejende sandsynligt onsdag eller fredag eftermiddag i uge 35. Men mere om det lige omkring 1. august.

Robert Peng
Som lovet i tidligere mail, er her lidt omkring mine oplevelser fra VIP- aften og workshop med Robert Peng i maj måned.
Flere af jer er bekendt med at jeg siden 1994 har fået flere af mine forskellige dygtige lærere gennem tiden til landet og arrangeret workshops og træningssession i Danmark med dem, heriblandt He Gong De, Patrick Kelly, Wee Kee Jin, Yek Sing Ong, Shen Shen Yuan, Peter Ralston, Sam Tam, m.fl.
Mit hovedformål har altid været at lære mere selv, og give mine venner og elever mulighed for at møde disse dygtige eksponenter og lære fra dem. Derfor har jeg aldrig tilladt et deltagerantal på over 30, da det har været vigtigt for mig, at der var “hands on” og alle havde mulighed for at blive hørt og set, og kunne “mærke” de respektive lærere. Undervisning på et dybere plan vil ikke kunne finde sted uden. Period!
Der var i størrelsesordenen 400 – 450 deltagere til Robert Peng’s workshop, og absolut ingen hands on eksperience for nogen deltagere.

Et par uger inden workshoppen modtog jeg en mail fra en elev der i perioder tager nogle privattimer hos mig. Hun skulle også deltage på workshoppen med Robert Peng og ville høre hvad jeg umiddelbart syntes om ham og min vurdering af hans Qi Gong.
Da jeg ikke på daværende tidspunkt havde mødt ham, men udelukkende læst hans bog og set et par dvd’er med ham, er det naturligvis tæt på umuligt at svare på det. Det eneste jeg kunne sige var, at de øvelser han laver på hans videoer virker ret banale og fundamentale. Eleven svarede tilbage, at hun havde trænet øvelser fra en video med Robert siden januar, og at hun havde fået fantastisk meget ud af øvelserne. Det pirrede naturligvis min nysgerrighed yderligere – og gjorde at jeg var spændt på at møde ham.
Jeg har i øvrigt tænkt en del over hendes svar efterfølgende. Ofte når jeg har privatelever der selv er lærere, oplever jeg, at de godt vil lære noget “svært”, som de så senere selv gerne vil undervise i. Eller de spørger mig, hvad synes du er det “bedste” for mig lige nu og her.
For det første, når (hvis) noget er svært, så kræver det ofte at den enkelte har et vist niveau – og træner! Hvis man f.eks. blot vil træne taiji for afstressning, bedre mobilitet, balance osv., kræver det én type investering i tid og dedikering, og en helt anden hvis man ønsker at lære det som en martail art. Så hvis man vælger at ville lære noget svært – så kræver det mere træning. Ligesom det ville gøre at lære Bach’s 9. symfoni sat overfor at lære frikadellens flugt over plankeværket.
Når der spørges til hvad jeg synes der er “bedst” for eleven lige nu og her – ja, så tager jeg udgangspunkt i det. Ikke i hvad der er nemmest at lære eller undervise i.

Tilbage til workshoppen. VIP- aftenen var tilrettelagt som en middag inden selve workshoppen, hvor Robert ville fortælle lidt om sig selv og et par anekdoter. Vi var en forsamling på omkring 50 mennesker, hvoraf hovedparten helt tydeligt ikke havde nogen erfaring med Qi Gong. Seancen mindede mig lidt om en oplevelse jeg havde en gang i ’90’erne, hvor jeg var inviteret til et Herbalife møde på et hotel i indre København, hvor de som opstart til selve arrangementet spillede Tina Turner’s “Simply the best” på repeat i 30  min, før de store sælgere fra USA kom på scenen.
Til VIP-arrangementet  hørte vi ikke Tina Turner, men vi blev underholdt en halv time inden Robert dukkede op, med en historie om, hvordan en af deltagerne til VIP- arrangementet tidligere på dagen under et interview til et dansk magasin, var blevet kureret 100% for en rygsygdom, som han havde lidt af i 20 år, ved at Robert blot havde sat sin finger på Baihui, Mingmen og Huiyin. (En historie vedkommende i øvrigt underholdt deltagerne på workshoppen med både fredag og lørdag på scenen – og hver gang i en lidt mere spændende version end den første gang).
Så da Robert endelig kom ned af trapperne – blev han mødt af stående ovationer fra deltagerne til arrangementet. Lidt anderledes modtagelse end hvad mine lærere er vant til.
Robert fortalte anekdoten om de 100 dages vandfaste som hans lærer havde sat ham til i en hule – til stor begejstring for de meget glade og positive deltagere. En historie han beskriver i sin bog, og som jeg i øvrigt er stødt på i en lidt anden udgave i flere andre gamle kinesiske fabler om store mestre.

Fredag aftens workshop var et tre timers arrangement og lørdag et syv timers arrangement. Fredag blev der brugt omkring 45 min. på pauser – lørdag et sted mellem 2 – 2,5 time. Der var en masse merchandise der skulle over disken.
Begge dage trænede vi nogle flydende Qi Gong set, vi foretog en meditation på det lille kredsløb (microcosmic orbit) og dagene afsluttedes med en gruppehealing.

Hvad synes jeg om workshoppen?
Hmm – den er lidt svær at svare på. Lad mig sige det sådan, at hvis du i forvejen havde et vist niveau i Qi Gong – hvilket meget få havde – så kunne du godt tage noget med hjem.
Mange var tiltrukket af tanken om den “mystiske” Qi, som kan kurere alt og ideen om at være med i en hemmelig klub, hvor vi lavede noget ganske særligt. Og tanken om at have fundet en ny guru, en ny faderfigur, er jeg sikker på trak i mange.
Alt sammen langt fra Robert’s egen fremtoning og samtlige af de lærere jeg selv er stødt på gennem tiden.
Der var absolut ingen hands on, ingen individuelle korrektioner, og 99 % af deltagerne udførte øvelserne med løftede og spændte skuldre og rygge der var helt ude af alignment.
Robert nævnte et par gange den første aften at det naturligvis var vigtigt at det fysiske skjold – kroppen – var rettet korrekt ind, så energien kunne flyde frit – men få hørte det, og han gjorde ikke specielt meget ud af at holde fokus på denne fundamentale forudsætning.
Selve øvelserne var meget banale, og stammede hovedsageligt fra de dvd’er og hans bog, som kunne købes på workshoppen.
Omvendt ville det ikke have givet mening at undervise på et højere niveau – der var deltagerne simpelthen ikke.
Personligt synes jeg Robert var ok og han var helt sikkert en trænet performer og gjorde hvad han kunne for at give deltagerne en god oplevelse. Men reel læring fandt der ikke sted, og det er formentlig også vanskeligt og kolliderer lidt med ønsket om at lave en god forretning med mange deltagere.
Han kommer tilbage næste år med et større program end i år – tiden må vise hvordan det så bliver.
For mig personligt satte det gang i en del tanker efterfølgende. Øvelserne vi lavede på workshoppen er meget lig og/eller stammer bl.a. fra Hunyuan Qi gong og Emei Qi Gong. Qi Gong jeg selv har lært af flere af mine lærere, hvoraf jeg kun har undervist sporadisk i Hunyuan Qi Gong, men ikke Emei.
Det vil der blive ændret på fremadrettet og jeg vil reformere hele min Qi Gong uddannelse. Og det kommer du til at høre mere om i kommende nyhedsbreve.

Workshops
I næste nyhedsbrev vil der være et fuldt program for efterårets workshops og kurser. Her blot datoer på det der ligger lige om hjørnet. Alle workshops vil blive slået op i billetto – du må lige have tålmodighed en uges tid endnu., men er velkommen til at smide mig en mail omkring hvad du er interesseret i.

22/8  10 – 14 Daoyin https://billetto.dk/da/events/daoyin-selvmassage
Daoyin – selvmassage –  består af massage og påvirkning af dit meridiansystem, muskler, knogler m.m. Daoyin benyttes ofte i forbindelse med Qi Gong og Tai Chi eller som hjælp til selvhjælp ved forskellige ubalancer i kroppen. Selvmassagen virker utroligt afstressende og afspændende og giver samtidig en oplevelse af mere energi og et øget velvære.
Teknikkerne består dels af massage af forskellige akupunkturpunkter, og forskellige banke- og strygeteknikker på kroppen. Massagen udføres med tøj på.
På denne workshop vil du lære fundamentet for daoyin, lidt om teorierne bag, og et massage program du kan bruge på dig selv i dagligdagen for at optimere dit velbefindende.

5/9 10 – 15 Vifte- og stokform
https://billetto.dk/da/events/vifteogstokform
For fjerde gang underviser jeg i både vifte- og stokform i Danmark. Dem der har været med de forrige gange har været meget begejstrede. Selvom du ikke har prøvet det før, kan du sagtens være med, da jeg vil tage hensyn til både helt nye elever samt naturligvis også dem der har været med tidligere.

Der undervises i to selvstændige blokke i henholdsvis vifte- og stokform, så det er muligt blot at melde sig til den ene.

Hver blok koster 275,- begge blokke 450,-

12/9 10 – 14 Skulderbæltet 

http://www.denintelligentekrop.dk/workshop-skulderbaeltet
Skulderbæltet og skulder leddene består af seks knogler: De to kraveben, de to skulderblade og de to overarmsknogler samt derudover brystbenet som forbinder området til brystkassen. Hver gang vi bevæger vores arme eller skulderområdet, foregår det i et kompliceret sammenspil mellem led forbindelserne og musklerne. Og enhver ubalance i én struktur et sted – påvirker strukturerne alle steder.

Et eksempel kan være den ofte forkortede pectoralis minor (den lille brystmuskel), som vil trække skulderen fremad og derved hæmme en fri bevægelse af skulderleddet, skabe forøgelse af rundingen i den øverste del af ryggen, begrænse åndedrættet m.m.

På denne workshop vil du få en forståelse for hvordan strukturerne mest hensigtsmæssigt bør arbejde sammen i hele skulderbæltet – og desværre ofte ikke gør det . Og du vil blive præsenteret for, og komme til at arbejde med, en masse øvelser til at rette op på ubalancer, skævheder og fejlfunktioner.

Workshoppen starter med en kort gennemgang af anatomien i skulderbæltet. Workshoppen er et must for seriøse Taiji- og Qi Gongudøvere.

13/9 13 – 17 Meditation
http://www.denintelligentekrop.dk/workshop-meditation-siddende-staende-og-gaende

Lær enkelte redskaber til at meditere siddende, stående eller gående. Og få med det samme større ro, overblik og tilstedeværelse i dit liv. Vi lever alt for meget i hovedet og har brug for at komme ned i kroppen – og ikke mindst integrere sind og krop. På denne workshop vil du blive præsenteret for og guidet i, nogle enkelte lette meditationsøvelser, du bagefter kan integrere i din hverdag. Fra siddende over stående til gående meditation.

2 – 4/10 Workshop Taiji og Qi Gong
Fredag aften og hele lørdag og søndag. Workshoppen er delt op i blokke, hvor du frit kan vælge de eller den blok der har din interesse eller hele workshoppen. Fra basisøvelser, grounding og sensitivitet, over taijiform, stokform, vifteform og pushhands (partnerøvelser). Se fuldt program og tilmelding her.
https://billetto.dk/da/events/workshop-taichi-og-qi-gong

24/10 10 – 14 workshop Qi Gong
http://www.denintelligentekrop.dk/workshop-qi-gong
Jeg vil her undervise i et sæt jeg ikke tidligere har undervist i.

31/10 – 1/11 Qi Gonguddannelse, modul 2.
https://billetto.dk/da/events/qi-gong-uddannelse
Skriv allerede datoerne i din kalender nu! Glæd dig – der bliver masser af nyt og samtidig bliver det starten på min inddragen af Emei Qi Gong og mere Hunyuan Qi Gong.
Husk – du behøver ikke have deltaget på modul 1 for at deltage her, da alle moduler er selvstændige!

Privattimer
Husk det stadig er muligt at  booke privattimer henover sommeren (juli/august), da jeg er hjemme. Måske det er en god ide at gøre som flere andre undervisere, som benytter lejligheden til at lære nyt og få inspiration til kommende sæsons undervisning.

Det var alt for nu – du hører snart fra mig igen. Fortsat god sommer.

Torben