Februar 2015

Der er gået noget tid siden sidste nyhedsbrev og dette vil ikke være den længste af slagsen. Vi er allerede et godt stykke inde i det nye år og i følge den kinesiske årskalender, netop trådt ind i Gedens år. Vinteren er på retræte og  i min forhave har erantisser blomstret længe.

Jeg har haft fuld knald på fra første dag i det nye år, og allerede på nuværende tidspunkt afholdt 7 workshops og adskillige foredrag, udover naturligvis den ugentlige undervisning og privatelever samt færdiggørelse af en bog og start på en ny … Og så startede jeg året op med at besøge Sam Tam.

Besøg hos Sam Tam:
Lige efter nytår var jeg ovre og besøge min lærer – Sam Tam. Jeg tror jeg har besøgt ham 25 gange måske flere – så det er ikke underligt, at det føles lidt som at komme hjem.

Jeg havde et fantastisk ophold hos ham, som jeg vil skrive lidt mere om på et senere tidspunkt. Jeg var flittig med min dagbog, og naturligvis min træning. Det meste af tiden var jeg alene med ham, og jeg har tilbragt timer dagligt, med “hands on undervisning”, i form af pushhands, applikationer, mærke på hans krop præcist hvad der sker når han issuer relaxed force, stander, m.m.

Et par af dagene kom enten John eller Travis (to af hans elever der er bosiddende i Vancouver) forbi og trænede partnerøvelser med mig. Jeg har kendt begge i en årrække – Travis mødte jeg i Taipei for år tilbage, og introducerede ham til Sam Tam. Det er vigtigt at have gode træningsmakkere at øve med – og det er de begge. Indstillet på at lære.
Sam Tam var til tider “hård” ved mig når applikationer blev øvet – og jeg har nogle fine billeder af mine underarme, røde og opsvulmede. En del Taijiudøvere opfatter fejlagtigt pushhands som selvforsvarsaspektet i Taiji – og Formen udelukkende som cirkulation af energien, koordinering, balancering, fokusering, m.m. Det er naturligvis ikke korrekt – alle applikationerne ligger i Formen, hvor pushhands primært er sensitivitetsøvelser – hvilket det kinesiske ord for samme også betyder.

Sam Tam synes mere og mere indstillet på at sikre sig at “pass on his art” – hvilket naturligvis er en ønskeposition for en elev at være i.
På det personlige plan fik jeg rigtig meget ud af mit ophold hos ham, og som altid havde vi lange og mange snakke – typisk om aftenen – hvor han engageret og omsorgsfuldt, gav mig kvalificeret råd og vejledning i forhold til mit civile liv. Hvor mange har som 54-årig et menneske omkring sig der kan – og gør det? Jeg føler mig privilegeret, selvom det til tider kan være udfordrende.

Til juli/august rejser en gruppe af mine elever over til ham, for at opleve hvordan det er at være “housetrained” og få mere personlige korrektioner.

unnamed

Bog:
Jeg har netop færdiggjort 1. korrektur på kommende bog – Tai Chi, Qi Gong og Standing meditation. Jeg afleverede manus i slutningen af oktober, men redaktøren havde først noget klart til mig for to uger siden. Det har været en stor proces – det bliver en stor bog – og selvom skriveriet fyldte en del hos mig, så tog det alligevel ikke meget mere end 3,5 måned.

Det har været meget tidskrævende at få taget billeder til bogen, skudt videoklip til den – og være tovholder i forhold til tegner, illustrator, m.m. Og sikre alt er som jeg ønsker det. Jeg er lidt spændt på hvad Forlaget siger til de mere end 500 billeder der skal i, når de får kigget på det i løbet af ugen. Jeg krydser fingre. Hvis alt går vel, så skulle den være færdigopsat om 4 -5 uger, derfra i trykken og klar til salg som planlagt til maj. På Forlagets hjemmeside står der godt nok meget optimistisk 9. april – men det kan umuligt nå at lade sig gøre.

Jeg vil i forbindelse med udgivelse afholde en reception/event – men mere om det, når vi nærmer os.

Workshops:
Som det kan ses af hjemmesiden under kalender – http://internalmartialart.dk/kalender/ – afholder jeg en del workshop henover foråret, og der vil komme mere til, når jeg lige får lidt luft i kalenderen til at tilrettelægge flere.

Jeg har netop undervist i forrige weekend i Stokkeform og Vifteform – for første gang offentligt. Og det blev positivt modtaget af eleverne.
Begge Forme er rigtig spændende at arbejde med. Vifteformen indeholder elementer fra Sværd-, Sabel- og Stokkeform samt bevægelserne har både Chenstil, Yang- og Wustil i sig, ligesom der er tydelige referencer til Baqua og Xing Yi.

Stokkeformen er praktisk anvendelig og kræver og udvikler afspændthed, fleksibilitet og integreret styrke, således at der kommer power helt ud i spidsen af Stokken.
Som jeg altid har sagt – skal jeg lære og arbejde med våben, vil jeg lære det af en der mestrer det – og det gør Sam Tam. Vi er fem elever worldwide der har lært hans Stokkeform, hvoraf jeg er den eneste i Europa.

Hvis du ønsker at lære enten Stok- eller Vifteform, kan du stadig nå at være med.

I kommende weekend underviser jeg på én blok i Stokkeform.

Jeg vil i øvrigt varmt anbefale, at du tilmelder dig nogle af de workshops jeg afholder – både i relation til Taiji og Qi Gong – men også de workshops der har fokus på forskellige kropsområder, skulderbælte, fødder, åndedræt, m.m.

I min kontinuerlige undervisning har jeg ikke plads til at gå i dybden med disse ting, men på workshops holder jeg særligt fokus på ét område – og jeg ved fra tidligere deltagere, at det er noget de har følt virkelig har rykket ved noget hos dem.

Og disse workshops er bestemt ikke udelukkende for mennesker med interesse for Taiji og Qi Gong – alle med interesse for kroppen kan have god gavn af at deltage.
Tjek programmet for kommende weekends workshop – du kan stadig nå at tilmelde dig:
http://internalmartialart.dk/kalender/27-februar-1-marts-workshop-tai-chi-og-qi-gong/

Løst og fast:
Hvis du har lyst til at prøve kræfter med Taiji og Qi Gong, så send en mail til mig om hvad dine interesseområder er, så vil jeg råde dig efter bedste evne. Det er naturligvis muligt at tilmelde sig den kontinuerlige undervisning, ligesom der kan signes op for privatlektioner.

For et par weekender siden fik vi en gruppe igennem 1. modul på Qi Gong uddannelsen – der vil kommer mere info om flere moduller og hold i løbet af foråret. Skriv gerne hvis det har din interesse.
Torben