November 2016

taichibog
Nyhedsbrev november 2016

   Dette nyhedsbrev har primært fokus på det meget tætte og spændende program med workshops og åbent hus arrangement her i november. Derudover lidt om mine tanker omkring Rob Liberti’s workshop for nogle uger siden. Og så selvfølgelig seneste update på mit Taiji intensive/instruktøruddannelse der starter op i slutningen af januar. Og – lidt nyt om min online undervisning der gerne skulle være oppe at køre februar 2017.

Workshop Rob Liberti:
Jeg havde set meget frem til workshoppen med Rob, som var kommet i stand med afsæt i min elev Martins interesse for Dan Hardens system. Rob har været elev af Dan gennem mange år, udover selv at have 5. dan i Aikido, baggrund fra andre japanske kampkunster, wing tzun og diverse vestlige discipliner som boksning, m.m.

Temaet for workshoppen var opbygning af “internal force”, som han selv var blevet klar over han intet havde af – før han mødte Dan Harden. Under workshoppen understregede han flere gange, at han havde lært fra og trænet med de største og bedste indenfor Aikido bl.a. gennem hans mange rejser til Japan, og at INGEN af dem han havde mødt, havde noget niveau eller viden om internal martial arts, men at det hele var baseret på eksternal – hurtighed og teknikker – og indstuderede “kamplege”. På den måde mindede hans udtalelser i den grad om hvad Peter Ralston flere gange har sagt, når han har gæstet Danmark for at afholde workshops.
Under Robs workshop arbejdede vi meget med stræk af fascier (tidens tilsyneladende svar og forklaring på alt, for mange), og hans standings bar også præg af fokus på netop stræk af disse. Han benyttede sig af mange forskellige billeder og visualiseringer, for at få adgang til, og forbindelse i og mellem, de forskellige kropssegmenter. Workshoppen bestod af en god blanding af solo- og partnerøvelser, og Rob gjorde sit bedste for at  undervise de ting, som han fandt væsentlige og basale, til at udvikle internal force. Og som han selv nævnte flere gange, så er Dan Harden langt dygtigere end ham selv – men at han selv er en langt bedre formidler. (Til undertegnede sagde han med stolthed, at han formentlig var en af de bedste undervisere indenfor martial arts – hvortil jeg spøgefuldt svarede, at det var fordi han ikke havde mødt mig tidligere).
Det var mit klare indtryk at de fleste deltagere syntes rigtig godt om workshoppen og Robs mange forklaringer og billeder og selve øvelserne. Selv var jeg en anelse overrasket over denne begejstring, i det jeg fandt mange af forklaringerne for teoretisk tænkte, til andre tider banale – og i nogle sammenhænge – særligt forklaringerne omkring fascierne – ikke korrekte. Og jeg kom til at tænke på den forklaring jeg ofte selv giver elever eller kursister, når de tager ting de ikke helt forstår endnu, og bringer det ned på deres nuværende forståelses niveau, for at få det til at passe ind i allerede eksisterende kasser. Jeg kan med sikkerhed sige, at det er den sikre vej til ikke at lære noget nyt på et dybere plan. Jeg ved det – for jeg gjorde det selv tidligere, og det tog mig år at ændre den tilgang på et dybere plan.
Jeg var en del sammen med Rob i det han boede hos mig i 5 dage. Vi havde mange snakke og diskussioner omkring martial arts og særligt det indre arbejde, og han fortalte mig flere gange, at han havde været ret imponeret over, hvor godt grounded mine elever/deltagere var, og at han mente jeg var i en liga for mig selv i forhold til grounding, sensitivitet og at arbejde med spiraler i kroppen (en ting der var et gennemgående tema i hans workshop). Jeg kan se hvorfor deltagerne samlet set var begejstret for hans undervisning, i det flere af hans forklaringsmodeller var en – tænker jeg – mere fordøjelig måde at gå til tingene end Sam Tams “sink the Qi”. Og jeg havde formentlig også kunne have haft stor gavn af det for 8 – 10 år siden. Men ikke i dag, det føltes som at gå baglæns i tiden, gå over åen efter vand.
Min bedste overbevisning er, at Rob stadig leder efter indgangen til internal. Hans egen træning bestod bl.a. i belastningstræning med vægte, elastikker, etc. Ja – han kunne slå som en hest sparker (hvilket min gode ven Jeppe fik en forsmag på og til dels jeg), men det kan Ralston også, det kan Sam også, det kan Mike Tyson også, etc. Det gør det ikke nødvendigvis til internal andet end at være godt forbundet, og vide hvornår der skal slappes af, og hvornår der skal spændes. Og hvad det angår, er jeg fuldstændig enig med ham i, at hovedparten af store og kendte Sifu’s indenfor wing tzun, aikido o.l., overhovedet ikke er forbundet. Og rigtig mange taiji udøvere lever i en fantasi verden hvor de tror de “hemmelige og særlige” bevægelser i formen og det at have været i samme rum som en dygtig eksponent er ingredienserne – til at blive dygtig. Naturligvis ikke.
I mine øjne søgte Rob at nå ind til det indre via at blive stærk og træne det ydre og at være forbundet. Og det vil helt sikkert virke et langt stykke af vejen. Men internal? Det er jeg ikke helt enig i.
Jeg anser ikke mig selv for at være ekstrem dygtig eller en ganske særlig person indenfor internal martial arts, måske bortset fra som formidler og den forståelse jeg gennem årene har tilegnet mig. Men jeg kunne ved kontakt nemt finde Robs center og relativt nemt flytte rundt på ham, selvom han var godt grounded. Og fokus på sensitivitet, en øget opmærksomhed, “yielding og at sticke”, er tilgange jeg sætter højt – i min træning og min hverdag.
Det var en oplevelse at møde Rob, og interessant at få den “japanske” tilgang mere ind over.
Dem af jer der har fuldt mig gennem en årrække ved, at jeg tidligere har haft mange forskellige udenlandske kapaciteter heroppe og afholde workshops. Fra Yek Sing Ong og Wee Kee Jin, til Shen Shen Yuan, Peter Ralston, He Gong De m.fl. – og så naturligvis min nuværende lærer Sam Tam. Jeg besluttede for nogle år tilbage, at jeg ikke længere ville fortsætte med at arrangere særligt ofte for udenlandske lærere. Det er et kæmpearbejde, som de fleste ikke er klar over, der ligger før og under et sådan arrangement.  Workshoppen med Rob Liberti var på opfordrig fra og af hensyn til – en af mine elever.
Personligt vil jeg mene, at af alle de workshops jeg har arrangeret gennem årene, var workshoppen med Rob den der indeholdt mindst internal arbejde – selvom den var slået op som det modsatte. Det betyder ikke at den var dårlig – deltagerne var begejstrede – det betyder blot, at det er en så meget anderledes tilgang end min egen, og derfor heller ikke noget der har min store interesse. Fremadrettet vil jeg fortsætte ned ad den sti med ikke så ofte at hive udenlandske navne herop. Måske et par stykker fra Taiwan – måske Ralston igen – og så naturligvis Sam Tam, når vi kan få det til at passe ind i vores fælles kalender.
Jeg har det sidste år haft flere og flere udenlandske elever kommende for at lære henover 2 – 4 dage. De er alle selv lærere, enkelte med store organisationer og skoler under deres paraply. Og det betyder at jeg får “krydset hænder” med flere der har brugt hele og halve liv på martial art. Jeg bliver ved disse møder mere og mere overbevist om, at den retning og tilgang jeg har valgt for mig selv gennem årene – er den rigtige. I hvert fald for mig.

12. november – Workshop Vifteform og pushhands:
Master Sam Tam’s vifteform består af seks dele. Den indeholder bevægelser fra Taijiformen, sværd, sabel og stokform – ligesom der er bevægelser som kan spores tilbage til de andre indre systemer – Baqua, Yingyi samt Yiquan. Formen er interessant at arbejde med, smuk at iagttage, og bevægelserne udvikler god fleksibilitet og koordinering. Efter fælles opvarmnings- og løsneøvelser deles deltagerne op i to grupper, hvor den ene gruppe vil blive undervist i 1. og 2. del (hvilket betyder alle kan være med!), og den anden gruppe vil der primært være fokus på 5. og 6. del og finetuning af hele formen.
Pushhands/partnerøvelser: Sensitivitet og øget opmærksomhed vil være i højsædet sammen med evnen til at kunne mærke og udvikle ens eget center og centerlinje, og mærke hvor partnerens ditto er. derudover vil der blive undervist i at release og ekspandere ind i partnerens center. https://billetto.dk/da/events/vifte-og-stokform-cdbde7-515ef7/tickets

15. november 18.00. – 19.30: Gratis åbent hus arrangement i Rygklinik Gladsaxe med fokus på åndedræt:
Mit samarbejde med Rygklinik Gladsaxe bliver ved at udvikle sig, og vil gøre det endnu mere i det nye år. I oktober afholdt vi et succesfuldt, gratis åbent hus arrangement med fokus på fødder. Denne gang vil det være åndedrættet der er i centrum.
Er du stresset, har du dårlig ryg, har du problemer med vejrtrækningen eller vil du bare gerne have ro og balance i krop og sind, så vil træning af dit åndedræt være lige noget for dig! Uanset hvem du er, og hvor du er i livet, kan du få noget ud af at træne dit åndedræt. Målrettet træning med åndedrættet har en overraskende positiv effekt på humøret og det styrker sundheden og samarbejdet mellem krop og sind. Åndedrættet er nøglen til nuet – nøglen til at mærke sig selv og mærke, hvad der foregår omkring os.
Efter et lille teoretisk oplæg, vil vi arbejde med øvelser til at sætte åndedrættet mere frit. Til alle fremmødte på aftenen tilbydes særlige jubilæumstilbud på træning, behandling, workshop samt rabat på køb af træningsudstyr og bøger.
Undervisere Torben Bremann & Huong Le Nguyen https://system.easypractice.net/event/bent-hus-ndedraet

19. november 10.00. – 17.00.: Kursus Kropsholdning
Det er vigtigt at vide og forstå, hvordan en god kropsholdning bør være, hvordan vi mest hensigtsmæssigt stabler og stabiliserer skelettet. Både i almindelighed, og i særdeleshed ved tilrettelæggelse og vejledning i valg af træningsøvelser. Gennem iagttagelse af hinandens lodlinje og øvelser, skabes en større forståelse for, hvordan du får tyngdekraften til at virke for dig – og ikke imod dig. Der vil blive set på hvilke muskelområder der eventuelt er for korte, og hvilke der eventuelt er for lange. Enkelte test for muskellængder vil blive gennemgået og øvet, og du vil lære hvordan du tilrettelægger øvelsesprogrammer med afsæt i det der observeres, ligesom der opnås en bedre forudsætning for at arbejde videre på egen hånd med fokus og øvelser til bedring af egen kropsholdning. Kurset starter med en teoretisk gennemgang af kropsholdningen med afsæt i anatomien. http://www.denintelligentekrop.dk/kropsholdning-kursus-torben-bremann

23. november 18.00. – 21.00.: Workshop levende fødder:
Som opfølgning på vores åbent hus arrangement i oktober, afholder vi en workshop med fokus på fødder.
Vores fødder bærer al vores vægt, og vi negligerer dem ofte fuldstændig i dagligdagen og gemmer dem væk i vores sko. Fødderne påvirker hele resten af skelettet, og mange problemer i knæ, hofter og ryg, har sin rod i fødderne.
På denne workshop vil du få et godt indblik i hvordan dine fødder er bygget op ved først at gennemgå anatomien i foden og så følge op med en masse øvelser – bevidstgøre, udspænde, afspænde, styrke, mobilisere. https://system.easypractice.net/event/workshop-levende-fdder

25. – 27. november: Workshop Tai Chi og Yiquan:
Et meget spændende program er i vente her. Dels vil jeg virkelig gå i dybden med op og ned øvelsen og de 5 løsneøvelser fra master Huang’s system, dels vil jeg undervise i master Sam Tam’s form, hans stokform og pushhands – og dels vil jeg for første gang nogensinde undervise i grandmaster Wang Xianng Zhai’s Yiquan system som undervist til undertegnede af master Sam Tam. Selve systemet er formløst, og du kan læse mere på nedenstående link. Og som en særlig ting, vil jeg give rabat til dem der allerede nu har tilmeldt mig mit Tai Chi intensive/Tai Chi instruktør 2017
https://billetto.dk/da/events/workshop-taichi-og-qi-gong-0a6a8e-e53bbb

Tai Chi intensive/Tai Chi instruktør:
Det endelige program for første modul er ved at være på plads, og vil blive tilsendt de tilmeldte senere på ugen. Der er pt. 2 ledige pladser til modul 1., så hvis du tænker det kunne være noget for dig – så er det ved at være tid at skrive til mig. Jeg har stadig ikke lagt en tilmeldingsmulighed op på billetto – men det er muligt at tilmelde sig direkte hos mig. Tilmelding er bindende for modul 1. Det bliver et super spændende og indholdsrigt program! Og der vil være en del “overraskelser” for deltagerne – men mere om det til dem. Du kan læse lidt mere om grundstrukturen på forløbet efterfølgende:

Indhold Taiji-intensive/instruktør Forløbet kører 6 måneder af gangen med en eksamination/test/graduering efter hvert modul. Testen er frivillig, men er en forudsætning for godkendelse af undertegnede til at undervise i det tillærte og beståelse af 1. af de tre linjer i de 8 trigrammer. Hvert modul og gennemført test giver yderligere tre linjer i de 8 trigrammer. Der er 6 moduler i alt – de sidste 2 af de tre linjer vil som det ser ud for nuværende, udelukkende blive undervist til grupper bestående af 2 eller 4 deltagere. Undervisningen og programmet er intensivt – du skal afsætte lidt tid af til at træne hjemme. Ellers vil det blive udfordrende for dig at kunne følge med og bestå testen, hvis det er dit ønske. Du forpligtiger dig ikke for mere end et modul af gangen. Program og indhold for 1. modul vil blive tilsendt deltagerne i uge 45. Der vil være to muligheder ved tilmelding. En basis og en udvidet. Den udvidede mulighed er for dig der ønsker at gå endnu dybere med din Taiji og gerne vil have en ugentlig privat session udover det meget omfattende 6 måneders program.

Hvad får du:
1. Europas mest kvalificerede undervisning på det højeste faglige niveau!
2. I alt ca. 60 timers face to face undervisning!
3. Et lille hold – maks. 8 deltagere
4. – 20 % på ALLE mine workshops, almindelige træning, behandlinger og (Huong’s
behandlinger/workshops) mens du er i gang med forløbet.
5. – 50 % på min online undervisning (opstart februar 2017) mens du er på Taiji-intensive

Pris Basis: 8.500,-
Early bird: Ved betaling af fuldt beløb inden 1. januar 2017, 7.500,- (Det er også muligt at betale 2. rater af hver 4.500,-. Første rate senest 2. januar 2017.)
Pris udvidede model: 19.500,-
Early bird: Ved betaling af fuldt beløb inden 1. januar 2017, 18.000,-
(Indhold samme som basis + 24 privat sessioner – én gang om ugen under forløbet. Private sessioner SKAL tages under forløbet og kan ikke skydes eller ændres til et senere tidspunkt.
– 30 % på Qi Gong uddannelse mens du er på Taiji-intensive) (Det er muligt at betale 3 rater af 7000,- Første rate senest 2. januar 2017.)

Weekends:
28/29 januar
17/18 juni (supervision/test/graduering

Mandage:
30 januar
27. februar
13. marts
27. marts
10. april
24. april
8. maj
22. maj
12. juni

Onlineundervisning:
Mit online Taiji undervisningsforløb på engelsk vil blive optaget i begyndelsen af december. Jeg har fundet det firma der skal optage og redigere det, og har sammensat indholdet for det første halve år. Det kommer til at foregå på let forståeligt engelsk – og også her, bliver det et meget spændende program. I begyndelsen af 2017 vil jeg udgive et lignende på dansk med fokus på Qi Gong, åndedrætsøvelser, m.m.

Behandlinger med akupunktur, zoneterapi, kost, sundhedstjek, m.m.:
Som beskrevet tidligere, vil mit samarbejde med Rygklinik Gladsaxe udvikles og ekspandere det kommende år. Jeg kan allerede nu afsløre, at jeg fra 2017, igen vil begynde at behandle kontinuerligt i kinesisk medicin (akupunktur, tuina massage, zoneterapi, Qi Gong, kost, m.m. Jeg vil også i samarbejde med Huong tilbyde sundhedstjek, målinger og rådgivning i forhold til det. Men meget mere om det i næste nyhedsbrev. Lige nu er der blot tilbage at ønske dig en god november måned, og jeg håber at se dig til en af de kommende workshops.
http://www.rygklinikgladsaxe.dk/

November hilsner Torben