Februar 2016.2.

snake creeps down

Jeg lovede i mit forrige nyhedsbrev at jeg ville vende tilbage med bl.a.  lidt fra min tur hos master Sam Tam i januar/februar samt nyt om workshops, m.m. Og det er netop hvad dette nyhedsbrev vil indeholde. Men først lidt om min nye “kvindebog” som jeg skrev lidt om for nogle uger siden. Bogrelease og reception vil finde sted tirsdag 8. marts fra 17 – 19 i Charlottehaven (Sommerhaven), Hjørringgade 12 C, 2100 København Ø, og jeg vil gerne invitere DIG. Af hensyn til arrangementets størrelse, må du meget gerne give en tilbagemelding om du/I kommer. Du kan læse lidt mere om bogen her: http://www.turbineforlaget.dk/shop/boeger-paa-vej/boeger-paa-vej/kvinder/
Workshops:
Der er flere workshops lige rundt om hjørnet. Men først og fremmest har jeg en lille bøn: Gang på gang får jeg mail eller telefonopringninger fra forskellige udøvere, der har et ønske om, at jeg sætter den ene eller anden workshop op. Det være sig Vifteform, Sværdform, Standing, Taijiruler, m.m. Når jeg så efterfølgende har gjort det for at imødese de respektive ønsker – så melder de selvsamme fra igen af forskellige årsager, fra glemte familie fødselsdage, konfirmationer, o.l. Jeg har fuld forståelse for det – vi lever alle i en verden hvor tid nogle gange kan opfattes som en luksus. Men … ! Hver gang jeg sætter en workshop op, så har JEG brugt tid på at finde en plads i kalenderen, brugt tid på at kontakte de respektive steder hvor jeg kan booke lokale, ofte betalt et ikke-refunderbart depositum, osv. Jeg har derfor besluttet, at jeg fremadrettet kun sætter workshop på opfordring op, når der SAMTIDIG indbetales fuld workshopfee fra den/dem der opfordrer mig til det. Fair and square.
Upcoming workshops: Jeg har valgt blot at indsætte overskrifter og links nedenunder. Ved at følge de respektive links, kan du læse mere om hver enkelt og evt. tilmelde dig.

28. februar: Workshop grounding og sensitivitetsøvelser (13-17) http://www.denintelligentekrop.dk/workshop-grounding-og-sensitivitet
4 – 6. marts: Workshop Tai Chi og Qi Gong https://billetto.dk/da/events/workshop-taichi-og-qi-gong-0a6a8e

12. marts: Workshop Qi Gong (10 – 14) http://www.denintelligentekrop.dk/workshop-qi-gong

13. marts: Workshop Kropsbevidsthed og afspænding (13 -17) http://www.denintelligentekrop.dk/workshop-kropsbevidsthed-og-afspaending-torben-bremann

17. marts: Stokform (11 – 15) https://billetto.dk/da/events/vifteogstokform-c8d995

Qi Gong uddannelse:
I begyndelsen af april er der eksamen på modul 2. Vi har haft nogle rigtige fine og gode supervisionsdage, og jeg glæder mig til at vores sidste weekend og eksamen. Jeg har fået flere henvendelser om jeg vil lave et nyt hold med første weekend på denne side af sommeren – i juni. Det er en ny blok, to selvstændige Qi Gong set, standing og daoyin + en masse andet spændende! Er du interesseret – så meld hurtigt tilbage, så jeg ved om jeg skal skabe plads i min kalender på denne side af sommeren!

Fra mit ophold hos master Sam Tam – uddrag fra min dagbog:
Jeg har efterhånden været ovre hos Sam Tam omkring 25 gange og han har været i Danmark 8 – 10 gange. På workshops giver han “små” prøver på hans kunnen og færdigheder, til stor begejstring for deltagerne. Når man besøger ham i hans hjem, som flere af mine elever havde glæde af i det forgangne år, skruer han op for bluset, og de fleste får en lille fornemmelse for hans enorme potentiale. Når jeg er alene hos ham skrues der yderligere op for hans niveau – for hvert besøg mere og mere, og jeg undres hver gang over, at det synes der ikke er nogen øvre grænse. Jeg husker han engang sagde til mig: ” I think I’m one in a million”, hvilket i første omgang kan synes pralende og lige lovligt selvhævdende, set ud fra et vestligt og ikke mindst dansk (jantelov) perspektiv. Jeg er i dag overbevist om, at vi skal langt højere op, one in 10 million, 50 million – jeg ved det ikke. Et er dog helt sikkert, Sam Tam har haft fantastiske lærere, et særligt talent, og så har han nu trænet i mere end 60 år!
Det blev en tur med mange udfordringer på det mentale plan. En gåen-lige-til-grænsen og lidt over, og en til tider smertefuld oplevelse med diverse blå og røde mærker, fingre og led der blev udsat for lidt af hvert, og et nyt øgenavn til undertegnede “Oyej, oyej, oyej, når jeg endnu engang blev fanget i en af hans uimodståelige låse eller blot fløj afsted som et missil gennem luften med retning mod hans madras. Som han sagde til mig flere gange, “ikke at lade dig mærke lidt smerte, er ikke at undervise dig”. Det skal retfærdigvis siges, at det er min egen interesse at jeg arbejder med “the martial aspect” – det er ikke noget han har krævet af mig. Og at undervisningen foregår fra tidligt morgen og ofte til midnat med indlagte pauser til mad og kaffe, er ikke den måde “almindelige” elever undervises på. Der er det normalt 4 timers undervisning om dagen, og hvis han har tid og lyst, lidt mere.

Spoonfeeding:

Jeg har i et tidligere nyhedsbrev og min Tai Chi bog beskrevet, hvordan jeg ikke bliver “spoonfeeded”. Dvs., at ved indlæring vises jeg oftest kun en bevægelse én gang – maks. to – før jeg selv arbejder med den i en halv til en hel time. Derefter rettes der lidt igen, og jeg arbejder igen selv med det. Da jeg gik fra at være “almindelig” elev til at være hans tætte elev, tog denne form for undervisning fat. I begyndelsen havde jeg svært ved at tilpasse mig det og syntes til tider det var spild af tid – at jeg ikke blev korrigeret noget mere ved indlæring at nyt, men skulle virkelig bruge alle mine sanser og arbejde hårdt. Senere er jeg kommet til at værdsætte den form for undervisning og forstår bedre essensen af det. Det er dog ikke en undervisnings facon jeg kan implementere på mine hold, og selv om jeg inddrager noget af den i forhold til mine tætte elever, så er det ikke muligt at gøre det 100%. De færreste ville kunne holde til det. Det er den traditionelle måde at blive undervist i, og det har en klar fordel: jeg kan det jeg lærer, når jeg tager derfra!

Min “gongfu” lærer du ikke ved at fokusere på bevægelserne alene Hovedparten af tiden hos ham, er jeg i fysisk kontakt med ham. Mærker hans krop, hans arme, hans ben, centret, mingmen, ryg, når han enten underviser mig alene eller en af hans derboende elever kommer forbi, og jeg derved mærker hvad der sker, når han sender vedkommende afsted i retning mod madrassen på væggen. Den type træning udgør oftest 3 – 4 timer dagligt. Som han sagde til mig flere gange: “Your Form and standing is pretty good and your softness will probably be your signature. You have to work more on the elastic force, develop it more – and your timing. And you must keep on touching me – my gongfu is not in the movements. We do not want to have empty movements but movements with power that comes from sinking the Qi, expanding it in all directions – and timing. You can only learn it by touching me”. Så det er det jeg bruger det meste af min tid på, når jeg er hos ham. Derudover arbejdede jeg en del med min diagonale force, bl.a. via træning i Baqua, for som han sagde: ” Your straightforward force is up to standard – your diagonal force isn’t”.

Bounce: Hver dag brugte jeg meget tid på at “bounce” (release internal force – blive smidt op af madrassen eller selv smide træningsmakkeren opad madrassen). . Ilia – en af hans gamle elever – boede der mens jeg var der, så jeg fik trænet en del med ham. Derudover kom John, som jeg har trænet med mange gange, Travis, som jeg først mødte i Taiwan og senere introducerede for Sam Tam – og derudover en kinesisk ung mand der hedder Alex. Sam Tam sørger altid for at jeg har gode træningspartnere at øve med. Det er vigtigt at han kan rette mig, når jeg arbejder med og på andre. De fleste der træner hos mig kender til “the basic of basic bouncing”, som primært lærer den enkelte at sænke energien, skifte vægten og udløse kraften ligefrem og op. Øvelsen danner fundamentet for al bouncing. Derudover arbejder jeg med en del andre metoder, som han siger mine elever ikke er klar til endnu. Det regnede ekstremt meget mens jeg var – grøn vinter – og det er en ganske særligt ting at høre den silende regn i baggrunden, kun afbrudt af lyden når en person rammer madrassen.

fra videocamera 008 - Kopi 2
Sam Tam’s berømte og berygtede madras

Qi Gong: Jeg skriver sjældent meget om Qi Gong i mine beretninger om mine ophold hos Sam Tam. Ikke fordi jeg ikke træner Qi Gong når jeg er der eller lære mere og går dybere med det, eller fordi Qi Gong ikke er vigtigt. Det er det. Og særligt de første år, var undervisningen af mig meget fokuseret omkring det. Men der skal huskes på, at Tai Chi bestemt også er Qi Gong, hvis det udføres korrekt! Qi Gong er derimod ikke Tai Chi:

Kommer Sam Tam til København igen?
Ja – det gør han. Men ikke i 2016. I disse år holder han fokus på sin familie, sine tætte elever samt de elever der besøger ham. Han kommer formentlig til Danmark i 2017, og sandsynligvis vil det blive i form af et retreat med mulighed for flere dages undervisning. Men mere om det, når tiden nærmer sig.

Sommerlejr:
I mange år har jeg haft gode intentioner om at lave en sommer lejr. Og i lige så mange år, er det ikke blevet til noget! I år overvejer jeg at gøre det, men på en lidt andet måde end den mere traditionelle. Jeg tænker nemlig at gøre det hos mig selv – uden overnatning – men et intensivt forløb på 8 – 10 dage, hvor eleverne kommer dagligt (dem der kan), og vi træner intensivt 5 – 6 timer om dagen. Forskellige temaer kunne komme i spil – fordybelse af Formen, Fighting set, muligvis Pauchui settet fra Chenstil, master Huang Formen som det kun er få der har lært, Taijiruler og stick, eller noget helt syvende. Giv gerne allerede nu, en melding, hvis du tænker det kunne have interesse.

Februar hilsner
Torben